IORDACHE, apoi PAMPON

IORDACHE

(şade pe un scaun şi dă un brici la piatră, fredonând)

„Şi mă cere, mamă, cere. – Cine dracul te mai cere? -Şi mă cere d-un bărbier…”

PAMPON

(intrând prin fund)

Aici este frizăria lui d. Nae Girimea?…

IORDACHE

(sculându-se politicos)

Da, poftiţi… Barba? Părul?

PAMPON

Nimic…

IORDACHE

Atunci, poate, vă spălaţi la cap?

PAMPON

Eu nu mă spăl niciodată la cap, pentru că sufăr de…

IORDACHE

De măsea? Ştii cum ţi-o scoţ? Odată… pac!

PAMPON

Ei, nu de măsea… sufăr de bătăi…

IORDACHE

De bătăi?… Ştii cum le…

PAMPON

Ei! Lasă-mă-n pace, omule; nu mă spăl la cap pentru că sufăr de bătăi de inimă. Înţelege odată că n-am venit pentru alişveriş.

IORDACHE

Atunci, pentru ce?

PAMPON

Am o trebuinţă cu d. Nae Girimea… Nu cumva eşti d-ta?

IORDACHE

Nu, eu sunt calfă…

PAMPON

D. Nae nu este aici?

IORDACHE

Nu domnule; îl aştept: trebuie să vie foarte curând…

PAMPON

Atunci îl aştept şi eu… Se poate?

IORDACHE

De ce nu? Poftiţi… (Îi dă un scaun.)

PAMPON

(după o mică pauză)

Mă rog, la d-voastră se fac şi abonamente?

IORDACHE

Da: 12 rasuri 3 franci, ceva a la „vivat concurenţa!” Să poftească oricare daca le dă mâna; glumeşti d-ta? Vine un ras, ori un tuns 25 de santimuri, cu pudră, unt de migdale, livantă… Pentru frezat, spălat, bătături, se plăteşte supliment.

PAMPON

Şi biletele de abonament le aveţi cu o pecetie, ca ăsta? (arată biletul pe care-l scoate din portofel.)

IORDACHE

Nu… ăsta este din ale vechi; gândesc că numai ăsta a mai rămas. (îl examinează.) Pesemne că d-ta ai luat biletul ăsta demult şi ai plecat din Bucureşti. Trebuie să vi-l schimbăm; pe astea le-am tras din circulaţie.

PAMPON

(punând biletul la loc)

Nu; e altceva cu biletul ăsta…

IORDACHE

Până acu vreo trei luni le aveam aşa, pentru iconomie adică: punea d. Nae pecetea pe o bucată de hârtie ori de mucava, şi pe urmă la fiecare răsătură trăgeam cu cerneală o dungă, până se făcea douăsprece. Acu, pentru că ni s-a întâmplat o istorie cu un spiţer, a hotărât d. Nae să dea la tipografie să i le facă cu numere: l-am ras? Ţac! I tai numărul.

PAMPON

Cu un spiţer? Ce istorie?

IORDACHE

Al dracului spiţerul! Închipuieşte-ţi d-ta! Lua un bilet. Îl rădeai, trăgeai o dungă. Să zicem că asta era marţi; bun! Joi, iar o dungă; sâmbătă, alta: trei dungi. Marţea ailaltă, te uitai la bilet: numai o dungă. Peste asta mai trăgeam una; una şi cu una două. Joi mai trăgeam una, care va să zică trei; bun! Marţea ailaltă… biletul alb.

PAMPON

Alb?

IORDACHE

De tot…

PAMPON

Cum asta?

IORDACHE

Aşteaptă să vezi, că e frumoasă… A mers aşa preţ de vreo zece luni de zile, până să băgăm noi de seamă… Muşterii mulţi… l-ai ras, i-ai tras dunga, te culci pe urechea aia, şi nu-i mai ţii altă socoteală. Într-o sâmbătă seară, vine spiţerul, şi nu ştiu cum din vorbă, – era lume multă în prăvălie, – lui d. Nae i se pare că spiţerul cere un bilet, şi-mi zice: „Iordache, un bilet nou lui d. Frichinescu…”, aşa-l cheamă. Dar el… zice: „Eu bilet nou? N-am cerut; al meu e nenceput – …” şi scoate biletul alb ca laptele… Măi, ce dracul! Ne uităm noi lung, eu şi d. Nae, la bilet… pe urmă ne uităm la spiţerul, pe urmă unul la altul, şi d. Nae zice: „Bine!” şi-i trage o dungă. Pleacă spiţerul… Zice d. Nae: „Iordache, biletul spiţerului e cu scamatorie; ia să-l ţinem noi de scurt: ori că ne-a luat bilete, ori că ne-a furat pecetia, ori că şi-a făcut el alta pe model, că prea se-ntinde abonamentul lui ca caşcavalul prăjit…”

PAMPON

Ei, în sfârşitul sfârşitului ce era?

IORDACHE

Stăi să vezi. Al dracului spiţerul! Asta era într-o sâmbătă. Marţi dimineaţa, altă dungă; – dar acum la însemnam şi cu tibişir pe pervazul uşii; – două; joi alta, trei,… sâmbătă alta…

PAMPON

(cam impacientat)

Patru…

IORDACHE

Joi…

PAMPON

Ei! Spune odată, că n-am vreme de stat.

IORDACHE

Parcă ziceai că aştepţi pe d. Nae.

PAMPON

Bine, îl aştept, dar spune odată.

IORDACHE

Daca nu mă laşi… Joi, un ras şi un tuns, două dungi: cinci şi cu două şapte; pe bilet şapte, pe uşe şapte. În sfârşit, sâmbătă îl raz iar; dau să scriu dunga: pe bilet erau patru şi cu una acu cinci; pe uşe şapte şi cu una opt. Spiţerul nu ştia că mijloceşte contabilitate dublă. Marţi, pe uşe opt şi cu una nouă; pe bilet trei şi cu una patru; şi pe urmă joi, pândeşte când nu e d. Nae în prăvălie, şi intră; după ce-l raz, zice: „Scrie una, că am luat bilet nou de la d. Nae”… Pe uşe nouă şi cu una zece…

PAMPON

Ei? Prin urmare…

IORDACHE

Ei! Prin urmare, ştergea dungile cu doftorii, cu metaluri de-ale or de la spiţărie.

PAMPON

Şi cum a rămas?

IORDACHE

N-a vrut d. Nae să facă scandal, măcar că era de un procuror ceva. D. Nae, ştii, mai galant, i-a luat biletul şi vreo cinci franci câţi i-avea în buzunar, i-a făcut un moral bun, din porc şi din măgar nu l-a mai scos, i-a tras vreo două palme şi l-a dat pe uşe afară…

PAMPON

(care a ascultat cu atenţie, ca lovit de o inspiraţie)

A! Ce idee mi-a venit! Parfumurile, odicoloanele, pomădurile, liubemurile Didinii!… Spiţerul!… Da!… Zici că biletele astea le-aţi tras din circulaţie de mai bine de trei luni?

IORDACHE

Da.

PAMPON

Zici că d. Nae a luat înapoi biletul cu scamatoria de la spiţerul?…

IORDACHE

Da.

PAMPON

Ei? Spiţerul în vreme de zece luni cât v-a tras pe sfoară, numai cu un bilet a lucrat?…

IORDACHE

Ştiu şi eu?

PAMPON

Era peste putinţă. Atunci aţi fi băgat de seamă mai degrabă… Ia adu-ţi aminte bine.

IORDACHE

De unde să-mi aduc aminte!… E de mult…

PAMPON

A! Ce idee! Să vedem! Mă duc… mă întorc numaidecât… Spune-i lui d. Nae că am să-i vorbesc… Viu cât mai degrabă. (iese în fund. La ieşire se loveşte cu Miţa, care intră foarte agitată.) A! Pardon, madam!…